Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Τα Χόρτα της Κρήτης και οι Φινλανδοί - Εναλλακτικός Τουρισμός στην πράξη!

Η Κρητική Διατροφή μπορεί να μην διατηρείται σήμερα στα περισσότερα κρητικά νοικοκυριά, όπου έχουν εισχωρήσει για τα καλά η κρέμα γάλακτος, τα κίτρινα τυριά και το μπέϊκον, έχει αποκτήσει όμως θαυμαστές στη μακρινή μας Φινλανδία.
Πρόσφατα 2 ομάδες Φινλανδών πέρασαν από μια εβδομάδα στην Κρήτη (στο Σπήλι του Ρεθύμνου συγκεκριμένα), γνωρίζοντας από κοντά τον τρόπο συλλογής των χόρτων και τους τρόπους μαγειρέματός τους - επίσης τα αρωματικά βότανα της Κρητικής Γης.
Φωτογραφία

Ο oργανωτής Jouko Kivimetsa (δεύτερος από δεξιά στη φωτογραφία) ήρθε σε επαφή με την Κρήτη και την Κρητική Διατροφή μέσα από τη δράση LOOK - Local is OK! στο Νομό Λασιθίου, την περίοδο 1997-98.  Στη συνέχεια έκανε έργο ζωής την προβολή της διατροφής μας στη Φινλανδία, όπου ο πληθυσμός έχει υψηλότατα ποσοστά καρδιοπαθειών και πολλοί αναζητούν έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής & διατροφής.
Τα τελευταία χρόνια οργανώνει γκρουπ Φινλανδών, οι οποίοι επισκέπτονται την Κρήτη στις αρχές του χειμώνα για να μαζέψουν ελιές, να δουν τα καζανέματα και κυρίως την άνοιξη για να μαζέψουν χόρτα! Περισσότερο επισκέπτονται πλέον τη δυτική πλευρά του νησιού, καθώς αφενός οι πτήσεις charter από τη Φινλανδία προσγειώνονται ως επί το πλείστον στα Χανιά και αφετέρου υπάρχουν αρκετές "αγροτουριστικές" επιχειρήσεις, με τις οποίες μπορεί να συνεργαστεί στον Αποκόρωνα, στο Σπήλι και αλλού.
Το εγχείρημα αυτό πιστεύω ότι δείχνει έναν πραγματικό Εναλλακτικό - Φυσιολατρικό - Γαστρονομικό τουρισμό, που προβάλει τα αυτονόητα για μας, όπως τα χόρτα και τους δίνει την πραγματική τους αξίας, μέσα από τα μάτια των επισκεπτών μας. Προσφέρει επίσης δυνατότητες για ανάπτυξη, όχι μόνο των  παραλιακών περιοχών αλλά και της ενδοχώρας, πάντα βέβαια με προσοχή και σεβασμό στο φυσικό μας περιβάλλον και την ικανότητά του να αναγεννάται!

3 σχόλια:

  1. Καλώς ήρθες στο blogging!
    Πολύ ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά αυτά που γράφεις. Ίσως είναι μικρός ο αριθμός των "τουριστών" (βάζω εισαγωγικά γιατί δεν είναι τουρίστες με την κλασσική έννοια) που ενδιαφέρονται για μια τέτοια προσέγγιση, αλλά μου φαίνονται πολύ σημαντικοί γιατί και στηρίζουν βιώσιμη ανάπτυξη, και πιστοί χρόνο με το χρόνο είναι και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων όταν γυρίσουν στις χώρες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη, καλώς σας βρήκα!
      Όντως οι "τουρίστες"' αυτοί είναι λίγοι αλλά σημαντικοί από πολλές πλευρές. Οι Γάλλοι, πώς αντιμετωπίζουν τέτοιες "εναλλακτικές" προσπάθειες - διακοπές;

      Διαγραφή
    2. Όπως λες, είναι λίγοι αλλά υπάρχει μεγάλη και ποικίλη προσφορά. Δεν ξέρω πόσο τζίρο ή τι κοινό έχουν αλλά για να υπάρχει τόση προσφορά πρέπει να υπάρχει και το αντίστοιχο κοινό.

      Κοίτα για παράδειγμα αυτό :
      http://www.unlitaupre.fr
      Κτήματα που οι αγρότες έχουν στήσει 4-5 καλύβες με κρεβάτια, κουζινίτσα με τρεχούμενο νερό και ξυλόσομπες σε κάποια γωνιά από το χωράφι τους. Δεν είναι ξενοδοχείο, αυτοί είναι απασχολημένοι στις αγροτικές εργασίες, δεν ασχολούνται μαζί σου πέρα από το να σου δώσουν τα σεντόνια, έχει κελάρι από το οποίο παίρνεις τα προιόντα του κτήματος (πληρώνοντας τα) και μαγειρεύειες στην ξυλόσομπα αφού κόψεις τα ξύλα και βολτάρεις στη γύρω εξοχή. Σε μερικές φάρμες έχεις και τη δυνατότητα να κάνεις μια βολτίτσα με τα άλογα όταν δεν χρησιμοποιούνται για όργωμα.

      Ή διάφορα οικολογικά καταλύματα:
      http://www.gites-panda.fr

      Και πολλά site που προτείνουν οικολογικό τουρισμό:
      http://www.ikinat.com

      Ή τουρισμό για να γνωρίσεις τη χώρα "όχι τουριστικά" (μια συνάδελφος πήγε για δυο βδομάδες πεζοπορία στην έρημο γύρω από την Πέτρα):
      http://www.terdav.com
      http://www.neorizons-travel.com/voyage-responsable-en-autotour/voyage-sur-mesure-dans-les-cyclades-13-jours/

      Διαγραφή